Home

It’s quiet Friday night. I opened the fridge, hope to find something to eat….but then I saw my mum’s left over aubergine, Onion and pumpkin when she made the spicy vegetable soup, Kaeng Liang (แกงเลียง) it reminded me of my regular meal when I wanted to get rid of all of vegetables while I was in the UK. um maybe I have to do it again.

มันเป็นคืนที่เงียบ และ สงบ ในขณะที่ฉันเปิดตู้เย็นกำลังคุ้ยหาอะไรเข้าปากก็ไปพบเจอกับมะเขือม่วง หัวหอม และฟักทองที่เหลือจากการทำแกงเลียงของแม่ ยืนมองดูแล้วนึกถึงชีวิตที่เคยโยนเอาเศษผักทั้งหลายไปกำจัดในเตาอบ เมื่อครั้งทนหนาวเหน็บอยู่ที่ดินแดนแห่ง Fish and chips สงสัยจะได้ฤกษ์ทำอีกแล้วมั่งเนี่ยะ

The moment my knife cut vegetables into squares & mixed into a bowl, my mind suddenly stop thinking and all of worries/concerned were gone. but then I said to myself  “shit ! I really want pencil and papers”

ณ ตอนที่กำลังหั่น คลุกผักทั้งหลายอยู่ จู่ๆห้วงความคิด ความกังวล ทั้งหลายแหล่ก็หายไปหมด สัมผัสได้ถึงความสงบในใจที่เกิดขึ้นมาแบบง่ายดาย และแสนธรรมดา

“โอ๊ะ ต้องการดินสอและกระดาษด่วนจี๋”

Untitled-4One Onion / One quarter of pumpkin / One aubergine (eggplant)

Cut everything into chunky square.

หัวหอมหนึ่งหัว / ฟักทองหนึ่งในสี่ / มะเขือม่ง

หั่นทุกอย่างเป็นชิ้นเหลี่ยม แต่เอาแบบใหญ่หน่อย เวลาอบจะได้นุ่มและเคี้ยวหนึบๆ

Untitled-5Olive oil / Black pepper / Garlic salt, gift from Jackie my graphic designer friend

น้ำมันมะกอก / พริกไทยดำ / เกลือผสมกระเทียม ของฝากจากเพื่อนรักกราฟฟิกเช่นเคย

Untitled-2my uncle bought this vinegar from Germany. quite sour but it really brings the flavor from vegetables 🙂

I don’t know what does it mean so if you are German please tell what does it say.

น้ำส้มเวเนกราอันนี้สปอนเซอร์โดยน้าที่ไปเอามาให้จากเยอรมัน ไม่รู้มันอ่านว่าอะไร ใครรู้ภาษานี้บอกด้วยนะ แต่เอาเป็นว่ามันเปรี้ยวมาก แต่เวลาอบจะเลิศเพราะมันจะดึงเอารสชาติจริงๆ ของผักออกมาได้ดีมาก

Untitled-1Mix everything into oven lass bowl, preheat the oven at 200 c then roasted for 20 mins. Bring it out and then took the vegetables from the bottom to the top to make sure it will thoroughly roast. put back into the oven for another 20 mins. You will know when it’s done once your kitchen are covered with the accent of Caramelized onion, sweetness of the pumpkin, juicy aubergine and the sour of the vinegar and herb together.

ผสมทุกอย่างด้วยกัน กะรสชาติที่ชอบ อุ่นเตาอบไว้ที่ 200  องศาเซลเซียส แล้วอบไป 20 นาที เอาออกมาพลิกผักข้างล่างขึ้นมาข้างบนจะได้สุกเท่ากัน จากนั้นอบต่อไปอีก 20 นาที เมื่อไหร่ที่ได้กลิ่นของหัวหอมอบ ความหวานจากฝักทอง ความชุ่มช่ำของมะเขือม่วงมที่ผสมคลุกเค้ามากับความเปรี้ยวของน้ำส้มเวเนกรากับกลิ่นสมุนไพรทั้งหลาย เมื่อนั้นแหละ สำเร็จเสร็จสิ้นกระบวนการ

Untitled-6

and I  save my favorite vegetable Aubergine for the last piece 🙂

ถึงเวลาลั่นล้าจนถึงคำสุดท้ายที่มักจะเก็บชิ้นโปรดเสมอ นั่นคือ มะเขือม่วง 🙂

Untitled-3รักเธอเสมอนะนอร่า ขอบคุณสำหรับคืนวันศุกร์ที่แสนสงบ

Love you Norah

XX

Advertisements

2 thoughts on “a peaceful roasted vegetables on Friday night

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s